Tapahtumia

KAIKEN KANSAN MUSEOTAPAHTUMA

tiistaina 21.8. klo 15-18 Lammin museolla, os. Evontie 7, 16900 Lammi

Entisajan perinteitä, eskiaikaista tekemistä, leikkejä, pelejä, ja puuhapisteitä. Museot avoinna, pientä tarjoilua.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Järjestäjinä Ajan patina –hanke, Keskiaikamarkkinoille - keskiajan kulttuuria kouluille ja kylille –hanke & Lammi-Seura

---------------

Lammi-Seura 60 vuotta, Lammin Kotiseutulehti 50 vuotta

Juhlimme yhdessä sunnuntaina 26.11.2017 Turvan talolla. Sää oli räntäsateinen ja ajokeli todella huono, mutta siitä huolimatta juhlavieraita oli noin sata.

Juhlakahvien tarjoilu alkoi kello 12.00. Herkulliset tarjottavat juhlapöytään olivat pitäjäkokki Tarja Miettisen käsialaa.

Varsinainen juhla alkoi kello 13.00 Lammi-Seuran puheenjohtajan, Tarja Mattilan, lausuessa tervehdyssanat yleisölle. Hän totesi nykyään niin esillä olevan verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden sekä tietenkin vapaaehtoistyön olleen Lammi-Seuran kotiseututyön perustana alusta lähtien. (Talkoilla tehtiin myös tämä  juhla alkuvalmisteluista loppusiivouksiin!)

Tarja Mattilan jälkeen Konnarin koulun lapset esittivät oman tanssikoreografiansa  Anssi Tikanmäen ” Aamu lakeudella” kappaleeseen  sekä lauloivat Petri Laaksosen laulun ”Täällä pohjantähden alla”. Lapsia ohjasi opettaja Saija Virta.

Lammi-Seuran sihteeri, Juhani Mattila, esitteli juuri valmiiksi saamansa Lammi-Seuran historiikin. Seuran perustamissysäys saatiin jo 1940-luvun lopulla, kun tarvittiin toimia Turvan talon vieressä sijainneen hirsimakasiinin säilyttämiseksi.  Varsinaisen kotiseutuyhdistyksen toiminta alkoi 1957.

Kotiseutulehden historiasta kertoi puolestaan yli 20 vuotta lehden päätoimittajana toiminut kunnallisneuvos Helena Hirviniemi. Lehti on ilmestynyt vuosittain ja kertonut lammilaisesta elämänmenosta, yhdistyksistä ja yrityksistä, henkilöistä ja pitäjän tapahtumista. Lehteä on toimitettu vapaaehtoisvoimin – kuinkas muuten! Kotiseutulehti on saanut Vuoden lammilainen 2015-tunnustuspalkinnon sekä kesäkuussa 2017 Lammin Lions Clubin myöntämän kulttuuripalkinnon.

Lammilla aikoinaan koko työuransa tehneen kansakoulunopettajan ja kulttuurivaikuttajan, Vilho Penttilän, sanoittaman ja Erkki Pekkasen säveltämän ” Kesäiltana” laulun esitti Reima Numminen. Häntä säesti Markku Helko. ( Tarkoituksena oli laulun aikana näyttää Miia Koskisen kuvaamia Vilho Penttilän taidekokoelmakuvia, mutta Turvan talon videotykki ja Koskisen tietokone eivät olleet yhteistyöhaluisia ja kuvat jäivät näkemättä.)

Koko yleisön voimin ja Markku Helkon säestyksellä laulettiin Lammin kotiseutulaulu, jonka on säveltänyt Martti Turunen ja sanoittanut Niilo Peltola.

Ansiomerkkejäkin juhlassa jaettiin. Niitä jakamassa ollut Kotiseutuliiton valtuutettu, Elisa Göös, painotti kotiseututyön tärkeyttä rikkaan paikallisen kulttuurin säilymiseksi. Hän korosti myös sitä, kuinka merkittävä  tekijä kotiseutu on ihmisen identiteetin muodostumisessa : kotiseudun ”läpi” tarkastellaan ja arvotetaan kaikkea muuta.

Kultainen ansiomerkki:

Kaisu Koskue, Pentti Hannula, Eila Haltia ja Anja Rikala

Hopeinen ansiomerkki: Eila Rokkila, Tarja Mattila, Anelma Laurila, Jaakko Rautavirta ja Marja-Liisa Koskinen

Pronssinen ansiomerkki: Juhani Mattila ja Kim Malmström

Lisäksi Lammi-Seura halusi muistaa pitkäaikaista museon hoitajaa Irja Peippolaa hopeisella riipuksella sekä kotiseutuasioiden monitoimimiestä Matti Siivosta kuvateoksella Seuraintaloista.

Elisa Göösin kanssa onnittelemassa Lammi-Seuran edustajana vpj. Miia Koskinen.

Kotiseutulehden päätoimittaja Susanna Mattila jakoi lehden muistamiset ja julkisti uuden Kotiseutulehden juhlanumeron kertoen sen sisällöstä.

Kotiseutuneuvos Kaisu Koskue julkisti juhlavuoden kunniaksi toimittamansa Lammin tilanhaltijaluettelon, joka ulottuu vuodesta 1539 nykypäivään.

Juhlan päätteeksi laulettiin Hämäläisten laulu.

Näin muisteli juhlan kulkua

Miia Koskinen, Lammi-Seuran varapuheenjohtaja

Ps.

Sekä uutta Kotiseutulehden juhlanumeroa, että Lammin tilanhaltijaluetteloa oli mahdollista ostaa heti juhlan jälkeen.

Murhavaunujen uusi kevät

Torstaina 6.4.2017 Lammin ajokalumuseossa alkoi Alfred Kordelinin murhavaunujen pintamaalin ja -materiaalien vaurioiden kartoitus ja dokumentointi.

Tämän kartoitustyön, kuten myös lopullisen entisöinnin tekee helsinkiläinen Osuuskunta konservointi ja restaurointi Kollaasi. Kollaasi on erikoistunut maali- ja lakkapintojen elvytykseen, pintakäsittelyn uusimiseen, kiinnitykseen ja täydennykseen sekä puhdistukseen.

Lisäksi tarvitaan vaunuseppä Jenni Mäntysen asiantuntemusta vaunujen puu- ja teräsrakenteen kunnon tarkistamiseksi, jotta niiden siirtäminen onnistuu turvallisesti.

Entisöinnin jälkeen vaunut on tarkoitus asettaa näytteille Hämeenlinnaan, sillä Alfred Kordelinin kuolemasta tulee marraskuussa kuluneeksi sata vuotta.

Konservoinnin kustannuksista vastaa Alfred Kordelin säätiö.

Miia Koskinen

-----

Nosta puna-valkoinen Lammin vaakunaviiri salkoon. Viiri on tarkoitettu 9 metriseen salkoon, mutta tilauksesta sitä saa eri salkopituuksiin. Ota yhteyttä Eila Rokkila p. 045 1849204.

Lammi-Seuralla on tarkoitus lisätä kotisivuihin tarinapankki ja valokuvagalleria.