Liity Lammi-Seuran jäseneksi!

Lammi-Seura r.y.

Lammi-Seura r.y. perustettiin todennäköisesti alkuvuodesta 1949. Seuran silloinen päätarkoitus oli pelastaa vuonna 1835 rakennettu hirsinen makasiini purkamiselta tai myymiseltä pitäjän ulkopuolelle. Samassa yhteydessä makasiinia ehdotettiin Lammin kotiseutumuseoksi. Erikoisen syntytavan selityksenä on se, että Lammin suojeluskunnan omistuksessa ollut makasiini joutui jatkosodan jälkeen 1944 suojeluskuntien selvittelypesän haltuun ja selvittelypesä halusi mieluummin myydä koko makasiinin. Asia ratkesi Lammin kannalta myönteisesti vuonna 1949, kun nuori kotiseutuseura sai ostaa puolustusministeriöltä yli satavuotiaan makasiinin myöhemmin perustettavaa kotiseutumuseota varten. Lähes samaan aikaan Lammi-Seura ehdotti, että Lammin kunta hankkisi pitäjälle oman vaakunan. Lammi-Seuran toiminta oli tämän jälkeen pitkään näkymätöntä, sillä seuran uusi alku tapahtui vasta vuonna 1957.

Tänä päivänä Lammi-Seuran toiminta keskittyy kolmen museorakennuksen ylläpitoon ja niissä esillä olevien museoesineiden esittelyyn ja kunnostukseen. Seuran omistamat rakennukset ovat hirsimakasiini vuodelta 1835, tiilimakasiini vuodelta 1888 ja Alfred Kordelinin ajokaluvaja vuodelta 1964.

Lammi-Seura on  Kotiseutulehden julkaisija ja seuralta voi ostaa Lammin historiasta kertovia kirjoja, esimerkiksi kolmiosaista Lammin pitäjän historiaa. Lammi-Seura on järjestänyt kesäisin erityistapahtumia esittelemällä vanhoja työtapoja ja lapsilla on ollut mahdollisuus tutustua museoon satuhetkien lomassa. Seura on mukana myös lammilaisten yleisötapahtumien järjestelyssä.

Jokainen kotiseututyöstä kiinnostunut voi tulla mukaan seuran toimintaan.

Kaisu Koskue